У Черкасах відкрився ексклюзивний музей шоколаду «Країна Шоколандія», де представлено витвори мистецтва із солодощів. Протягом місяця відвідувачі зможуть дізнатися практично все про найпопулярніші у світі ласощі, їхню історію, технології та секрети і скуштувати найкращі види прямо з шоколадного фонтану. Черкаси на місяць перетворилися на казкову країну «Шоколандію». Тут відкрився ексклюзивний музей шоколаду. Понад півсотні солодких шедеврів для нього творили найкращі майстри з усієї України. Тут і дорослі, і діти поринають у казку.
Какао почали вирощувати три тисячі років тому. Першими їх куштували давні індіанці – ольмеки, потім – майя. Шоколад вважали напоєм богів. Плоди какао використовували і як розмінну монету. Авокадо міняли на три боби. А за сотню можна було купити раба, індичку, краба чи рибу. І вже в ті часи процвітали фальшивомонетники. Набивали боби глиною, заклеювали і пускали «в хід». Масово вирощували диво-рослину ацтеки.
Юлія Пудова, екскурсовод: "У ацтеків був імператор Монтесума, який дуже любив напій шоколад. Монтесума мав великий гарем і пив літрами цей напій, що стимулювало його чоловічу силу".
До Європи какао привіз іспанський завойовник Ернандо Кортес. А першу шоколадну плитку створили в Мексиці у вісімнадцятому столітті.
Нині світ дивують справжні витвори солодкого мистецтва. За годину художники малюють шоколадні картини. У Празі таким полотнам присвятили цілий музей. Солодка «фарба» дуже зручна, тому й картини виходять реалістичними.
Андрій Яблочков, організатор виставки: "Шоколад растапливается и добавляются пищевые красители. Получаются как масляные краски разных цветов. Художник кисточкой начинает рисовать картину".
На створення музею у Черкасах витратили дев’ятсот кілограмів шоколаду. Виставка працюватиме місяць, так само як і шоколадний фонтан. Його щодня поповнюють двома ящиками шоколаду. Аби смачний напій додавав людям енергії та покращував настрій.